De verandering

Nieuws

“Ikke selluf doen” (oftewel “ik doe het zelf wel”)

‘Ikke selluf doen!’

Wie kent deze uitspraak niet. Toen onze dochters nog klein waren, leverde dat vaak hilarische momenten op. Het begon al vroeg met eten. Het fruithapje zat overal. De meest prachtige kledingcombinaties hebben we voorbij zien komen. En ken jij ook ‘bokkenpoten’? Ik dacht altijd: ‘dat moet je toch voelen als je schoenen verkeerd om zitten?’ Maar zij dus niet.

Volwassenen doen het vaak nog steeds

Wat wel grappig is (of niet), is dat je als volwassene nog steeds ‘ikke selluf doen’ doet. Dan heet het alleen ‘ik doe het zelf wel’. Voor velen heel herkenbaar. Ik zie nog de stapels werk op mijn bureau liggen. En waarom eigenlijk? Ik vond dat ik het beter zelf kon doen. En ‘doe ik er wel even bij’, stond ook hoog op mijn uitsprakenlijstje. Op enig moment is er wel een knop omgegaan. En ik ben nog steeds dankbaar voor mijn toenmalige leidinggevende. “Als je zo doorgaat, ben je een kaars die aan 2 kanten opbrandt”. Tja, dat was even slikken…

Het kan ook anders

Sinds een paar jaar ben ik zelfstandig ondernemer. En nog steeds vind ik lastig om soms dingen niet zelf te doen en iemand in te schakelen. Maar achteraf ben ik blij met mijn keuze. Ik kan het loslaten én het wordt goed geregeld.