Waar kan ik tekenen?

Wat een verrassing! Er ligt een handgeschreven envelop, gericht aan mij, op de deurmat. Supernieuwsgierig natuurlijk, want wie schrijft tegenwoordig nog brieven en laat deze bezorgen door de postbode?

Wat schetst mijn verbazing, mijn dochter heeft mij een brief geschreven. Of ik haar wilde helpen om een bedrijf op te richten. Niet te moeilijk en ze moest ook nog wat tijd overhouden voor haar huiswerk :). Ook deze ondernemer in de dop wil ik natuurlijk met alle plezier helpen, dus ik heb deze intentieverklaring getekend.

Maar of je nu jong of oud bent, ondernemen is een uitdaging.
Want hoe weet je waar de markt op zit te wachten? Hoe weet je of iets aanslaat? Hoe weet je wat je voor je product of dienst kunt vragen? Iets wat voor jou een ‘gat in de markt’ lijkt, kan toch anders uitpakken. En wat is dat wat je behalve geld ook energie oplevert?

Er zijn meerdere factoren waar je rekening mee moet houden. Maar eigenlijk begint alles bij de (potentiële) klant. Wie is deze klant? Waar zit deze klant? Welk probleem los je op voor deze klant?

Met deze 11-jarige ondernemer ga ik sowieso één dezer dagen om tafel zitten. Waar wordt zij zelf blij van en wat zou ze voor de klant kunnen betekenen. Het waardepropositie canvas en business model canvas ligt klaar. Ik heb er nu al zin in…